The essentials of an industrial IoT solution
„Lucrurile” industriale – dispozitive cu acces la internet, cum ar fi plăci electronice – controller, PLC-uri, IPC-uri, interfețe om-mașină (HMI), roboți, camere de luat vederi și senzori.
Connectivity – Conectarea „lucrurilor” la internet prin conexiuni 4G/celulare, Wi-Fi sau ethernet.
Data – Datele și modul în care sunt colectate, stocate și procesate cu ajutorul dispozitivelor periferice sunt esențiale pentru valoarea IoT.
A cloud platform – Cheia pentru IoT este o platformă cloud centralizată și sigură pentru găzduirea datelor și pentru a permite servicii la distanță.
Dashboard – Pentru analiza datelor și monitorizarea mașinilor.
Intelligence and action – Datele colectate trebuie să fie analizate fie de oameni, fie de funcții inteligente pentru a trimite alarme sau declanșatoare către orice alt sistem.
Interconectarea acestor dispozitive realizează o automatizare în aproape toate domeniile de activitate și permite dezvoltarea unor aplicații complexe.
Supply Chain Management (SCM) – Managementul logisticii prin automatizarea proceselor logistice & integrarea tehnologiei IoT
Logistics is a field of activity that has developed a lot lately and is in an incredible dynamic.
Optimizările fluxurilor tehnologice, creșterea fantastică a e-commerce-ului au dus la transformarea logisticii, dezvoltarea și automatizarea acesteia.
Logistica este printre primele domenii în care tehnologia Internet of things (IoT) a fost implementată cu success pentru a gestiona, monitoriza, controla și optimiza procesele.
În ziua de astăzi putem conecta la internet aproape orice hardware – obiect – echipament, toate integrate într-un sistem tehnologic pe care îl numim simplu: automatizare.
De la primele integrări IoT in lumea logisticii – dispozitivele hand-held, astăzi ne conectăm prin internet la paleți, stivuitoare, containere, macarale, sisteme automate de stocare, senzori de la porțile de intrare-ieșire, conveioare – sortere – lifturi logistice și multe altele.
De aici putem afla datele unui palet, ce țin de stare, destinație, condiții de transport, iar sistemele intralogistice – conveioare, lifturi, sortere își pot “chema” singure un inginer de service atunci când au o problemă prin intrarea în alarmă și inițierea automată a unui tichet de service, sau pentru mentenanța preventivă.
Operatorii logistici sunt într-o dinamică fantastică căreia îi pot face față numai prin investiții – dezvoltare – tehnologizare = automation.
Aceasta implică integrarea de hardware (sisteme intralogistice – echipamente precum conveioare modulare – lifturi – sortere etc.) + software (WMS, CMMS, ERP).
Astfel se automatizează fluxurile logistice și pot livra mult mai ușor în dinamica din ziua de astăzi – super rapid.
DATE – cuvântul cheie al secolului 21 – pornind de la comenzi – furnizori – clienți – urmărire vânzări – facturi – managementul stocurilor – prin sincronizarea de date se pot genera rapoarte – dashboard-uri – se pot lua decizii de business inteligente și rapide astfel încât se poate răspunde rapid și eficient nevoilor clienților ce se află într-o dinamică din ce în ce mai mare.
Soluțiile software dedicate SCM integrează algoritmi superiori – custom – eficientizați de optimizare a fluxurilor și proceselor de lucru.
Acestea pot fi accesate oricând și de oriunde de un număr considerabil de utilizatori conectați la internet, iar bazele de date aferente nu mai sunt limitate în ceea ce privește dimensiunea spațiului de stocare. Securitatea datelor este de asemeni asigurată.
Astfel integrarea IoT în logistică asigură interconectarea sistemelor întregii platforme de operare dintr-un depozit reușind să livreze super rapid dar și să controleze & gestioneze strict toate aceste operațiuni și să iși mărească considerabil productivitatea.
Automatizarea logisticii prin implementarea tehnologiei IoT aduce beneficii clare în primul rând prin eliminarea deciziilor umane în tot acest process – de la verificare și recepție a mărfurilor, punerea la și colectarea de la raft (putaway și picking), aprovizionarea (replenishment), gruparea pe comandă (splitting) și verificarea înainte de ambalare, precum și gruparea livrărilor pe comanda de transport în vederea încărcării în camioane sunt controlate și direcționate de WMS-ul din cadrul sistemului IoT. Avem astfel trasabilitate (date in timp real), control & optimizare.
Sistemele ce integrează IoT sunt absolut necesare în logistica de astăzi și nu numai, iar dezvoltarea si investiția continuă în această tehnologie va aduce transformări spectacuoase ale acestor tipuri de automatizări la care acum doar putem visa iar pe unele încă nu ni le imaginăm.